CVZ, Zorginstituut Nederland of Centraal Administratie kantoor?

2 december 2016

CAK; voor gepensioneerden in een verdragsland

Welke overheidsinstantie regelt de verzekering voor pensionados in het buitenland?

Het overheidsorgaan dat de zorgverzekering uitvoert voor mensen die verzekerd zijn via Nederland, is in de loop der jaren veranderd van naam. Een jaar of 2 geleden is het College van Zorgverzekeringen veranderd in Zorginstituut Nederland. Nu draagt het Zorginstituut Nederland enkele werkzaamheden over aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Vanaf 1 januari 2017 moet u bij het CAK zijn, als u in aanmerking komt voor de regelingen die het CAK uitvoert voor mensen die in het buitenland wonen.

Wie komt in aanmerking voor een zorgverzekering via het CAK?

In de regel heeft iemand die in het buitenland woont geen recht meer op een verzekering in Nederland. Er zijn een paar uitzonderingen, onderstaande 2 voorwaarden zijn in elk geval van belang.

1.Inkomen uit Nederland

Uitkering.

Sommige uitkeringen worden ook betaald als u in het buitenland woont. Bijvoorbeeld een WAO uitkering, kunt u in het buitenland vaak blijven ontvangen.

AOW.

Als u AOW ontvangt, dan kunt u die ook vaak blijven ontvangen als u in het buitenland woont. Dit is niet in alle landen het geval, ook kan het bedrag dat u krijgt verschillen per land. De Sociale Verzekeringsbank kan u hier meer over vertellen.

2. Verdragsland

U moet wonen in een land waar Nederland een verdrag mee heeft. Als u bijvoorbeeld in Suriname gaat wonen, dan kunt u geen gebruik maken van de regeling. Woont u in Spanje, dan woont u wel in een verdragsland. We bieden u graag een overzicht van de verdragslanden.

Wat is verzekerd met een verzekering via het CAK?

Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden met één antwoord. De reden is simpel; de vergoedingen waar u gebruik van kan maken, verschillen per woonland. Als u in Spanje woont dan kunt u van andere zorg gebruik maken dan wanneer u in Griekenland woont. VIa de " CAK verzekering" , om het zo even te noemen, krijgt u recht op de "basisverzekering" van het land waar u gaat wonen. Dit betekent in sommige gevallen dat u enkel gebruik kan maken van staatsziekenhuizen of bepaalde kosten niet vergoed kunt krijgen. Er kan ook sprake zijn van lange wachttijden of zorg die te wensen over laat.

Ik wil graag uitgebreid verzekerd zijn, wat is er mogelijk?

We denken graag met u mee over de mogelijkheden. Wij bieden diverse particuliere zorgverzekeringen aan van diverse verzekeraars. Er zijn verschillende pakketten waar u uit kunt kiezen, en zo heeft u meer invloed op de vergoedingen waar u gebruik van kunt maken. U heeft dan bijvoorbeeld wel recht op behandeling in een privékliniek en kunt kiezen voor een verzekering met uitgebreide dekking. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Wat betaal ik aan premie voor een verzekering via het CAK?

Dit is afhankelijk van het (nieuwe) woonland. Dit wordt de woonlandfactor genoemd. De premie is afhankelijk van de gemiddelde kosten voor zorg in het land waar u woont en de gemiddelde zorgkosten in Nederland. Deze woonlandfactor wordt jaarlijks in november berekend voor het volgende jaar. Het CAK kan u nu dus vertellen welke premie u gaat betalen in 2017.

Pensioen in het buitenland; ik wil hier graag advies over.

Ik kan me voorstellen dat u vragen heeft over pensioenopbouw in het buitenland, als u nog geen AOW ontvangt en in het buitenland gaat wonen. Of misschien ontvangt u al AOW en heeft u vragen over waar u belasting betaalt over uw pensioen (AOW en bedrijfspensioen). JoHo Insurances geeft hier zelf geen advies over maar we brengen u graag in contact met een expert die pensioenadvies op maat geeft. U kunt vrijblijvend het formulier invullen voor pensioenadvies, waarna wij onze partner zullen vragen om contact met u op te nemen. Aan de hand van uw situatie, uw vragen en wensen, kunnen zij een inschatting maken van de kosten voor dit advies.