Naar de USA
Inhoudsopgave
Voor Expats en Emigranten die in de USA wonen en werken gelden specifieke aandachtspunten.
1.Hoge medische kosten in de USA
In de USA kunnen kosten voor medische zorg zeer hoog zijn. Als gevolg hiervan zijn de premies voor dekking ziektekosten in de USA ook erg hoog. Een belangrijk punt van aandacht is dat de ziektekostenverzekering dekking biedt tegen kostprijs (dus wat het kost), en niet gerelateerd aan het Nederlands tarief. Dat is vaak te weinig, en heeft tot gevolg dat men veel moet bijbetalen.
In de USA maken verzekeraars vaak gebruik van netwerkorganisaties. Zo bent u verzekert bij NL verzekeraar X of Y, maar neemt u in de USA contact op met netwerkwerk organisatie (bv:) GMMI. Door gebruik te maken van deze netwerkorganisaties bespaart een verzekeraar heel veel kosten. Deze netwerkorganisaties bedingen vaak hoge kortingen op nota's. Op deze wijze kan de verzekeraar de premie minder laten stijgen, door de lagere kosten.
2.Kan ik beter een Amerikaanse of Nederlandse/Europese ziektekostenverzekering afsluiten?
Dit hangt van de omstandigheden af:
- Soms biedt een Amerikaanse werkgever een collectieve ziektekostenverzekering. Omdat de werkgever dan vaak ook de premie betaalt, is dit een interessante keuze. Zeker als ook bestaande medische condities worden meeverzekerd.
- Dient men zelf een ziektekostenverzekering te kiezen, dan kan de keuze anders liggen. In praktijk blijkt namelijk dat de Amerikaanse verzekeringen vaak duurder zijn, met een hoger eigen risico en met meer beperkende voorwaarden. Met name de Nederlandse expatverzekeraars bieden betere voorwaarden en een klantgerichtere schade-afhandeling. Ook bieden de Expatverzekeringen een ruimere dekking buiten de USA (oa tijdens reizen, en om een arts in NL te bezoeken).
3.Welke expat-ziektekostenverzekering is geschikt voor de USA?
Het aanbod aan internationale ziektekostenverzekeringen voor in de USA is beperkt, omdat niet iedere verzekeraar particuliere ziektekostenverzekering mag of wil aanbieden in de USA. Veel gekozen opties:
De grootste pluspunten van dit pakket zijn:
- Als 1 van de weinige verzekeraars biedt de Goudse een dekking (Excellent VS) die voldoet aan de PPACA ("Obamacare") vereisten.
- Een groot aantal verzekeringen binnen 1 pakket: SOS, Ziektekosten, Tandheelkunde, Arbeidsongeschiktheid, Reisbagage en Annuleringskosten, Rechtsbijstand, Inboedel, Particuliere Aansprakelijkheid, Ongevallen.
- Collectieve voordelen voor bedrijven die werknemers uitzenden naar de USA (en andere landen).
De grootste pluspunten van dit pakket zijn:
- Volledige vrije keuze zorgverlener.
- Relatief lage premie.
- OOM Wonen in het Buitenland heeft een onbepaalde looptijd, de OOM Tijdelijk in het Buitenland is voor een verzekerde periode van maximaal 2 jaar, en is om die reden voor het onderdeel ziektekosten goedkoper.
Cigna Global
Cigna biedt veel keuze-opties voor dekking, eigen risico en co-payment. Cigna is bij een vergelijkbare dekking wel duurder dan OOM en Goudse. Cigna biedt ook "budget" dekkingen (inpatient), en hoge vrijwillige eigen risico's, waarmee men per saldo dus een voordelige (maar beperkte) dekking kan kiezen.
Advies en vergelijkende premie-offerte
Vraag vrijblijvend advies aan voor het verkrijgen van een premie offerte overzicht.
4.PPACA - Patient Protection and Affordable Care Act ("Obamacare")
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie in de USA, kan het zijn dat u een verzekering moet hebben die voldoet aan de vereisten van PPACA. Een verzekering moet dan niet alleen aan bepaalde specifieke vereisten voldoen, maar de verzekering moet ook officieel zijn goedgekeurd. Het Goudse Expat Pakket met dekking Excellent VS is één van de weinige internationale dekkingen die hier aan voldoet.
In het uiterste geval zou een boete kunnen worden opgelegd, indien een inwoner geen papieren van een goedgekeurde verzekering kan overleggen. In praktijk blijkt deze vereiste slechts zelden te worden gevraagd. Desondanks blijft het een punt van aandacht.
5.Detachering
De USA heeft een verdrag met Nederland, waardoor detachering (behoud van sociale voorzieningen bij uitzending door de werkgever vanuit NL naar de USA) mogelijk is. Dekking WIA, AOW, etc loopt door. Ook de WLZ plicht, waardoor de NL basiszorgverzekering wordt aangehouden. Dit laatste is een belangrijk punt en kan verwarring veroorzaken: het feit dat de basiszorgverzekering aangehouden moet worden, betekent niet dat deze voldoende dekking biedt. Zeker in de USA niet. Dus ook bij detachering naar de USA is het advies om zich aanvullend te verzekeren, zodat men ook in de USA voldoende verzekerd is.
Gerelateerde informatie
- 19-02-2019 - Top 10 populairste landen om te wonen en werken
- 11-02-2019 - Ziektekostenverzekeringen in de USA - een update
- 06-11-2017 - Goedkoopste opties voor expats in USA, nu Open Enrollment!
- 16-10-2017 - Trump zet plannen door, premiestijging verwacht in Amerika
- 31-08-2017 - Verzekeringsplicht na emigratie
- 09-06-2017 - Zeven maanden na verkiezingen, komt Trumpcare eraan?
- 17-03-2017 - Expats in de USA - Obamacare ACA
- 08-11-2016 - Trump of Clinton, health care in USA lijkt te gaan veranderen