Reisadviezen van Buitenlandse Zaken
Ter voorbereiding op emigratie of een reis, en om op de hoogte te blijven tijdens het verblijf in het buitenland, bieden de Reisadviezen van Buitenlandse Zaken waardevolle informatie. Er wordt permanent informatie verstrekt en geactualiseerd op het gebied van veiligheid en risico's, en veranderingen van omstandigheden. BuZa biedt de mogelijkheid om via e-mail en/of de verzekeringsapp "BZ REISADVIES" (voor Iphone en Android) op de hoogte te blijven.
Reisadvies van Buitenlandse Zaken en UK Foreign and Commonwealth Office
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen. De Engelse FCO is eveneens expert op het gebied van veiligheid wereldwijd. Beide organisaties bieden de mogelijkheid om via e-mail op de hoogte gehouden te worden van veranderingen in veiligheidssituaties. Dit kan ook per land worden ingesteld.
- Reisadviezen van De Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen). Kies een land en klik dan recthsboven op de pagina op "abonneren".
- UK Foreign and Commonwealth Office (FCO) (http://www.fco.gov.uk/)
"Wanneer de veiligheidssituatie in een land verslechtert, kan het voorkomen dat alle reizen naar een bepaalde bestemming worden ontraden. Dit betekent echter niet dat het Ministerie een 'negatief' reisadvies geeft: het ministerie geeft geen 'positief' en ook geen 'negatief' advies. De reisadviezen van het ministerie zijn niet-bindend."
Gevolgen voor reis- en ziektekostenverzekeringen
Voor de eigen veiligheid is het van belang de adviezen in de gaten te houden. Een ander belangrijk aspect is dat veel verzekeringen (soms na een "vluchttijd" van enkele weken) geen dekking meer geven! Controleer hiervoor de voorwaarden van de reis- en/of (internationale) ziektekostenverzekering.
Calamiteitenfonds (alleen voor reizen geboekt vanuit Nederland)
Indien je op reis bent en je onverhoopt te maken krijgt met een calamiteit zoals bijvoorbeeld een natuurramp dan kan het zijn dan je vakantie daardoor moet worden aangepast. Het kan zelfs zo zijn dat je reis moet worden afgebroken. Het calamiteitenfonds betaald de kosten van het aanpassen van je reis en bij afbreken een vergoeding voor de niet genoten reisdagen als dit voortvloeit uit een calamiteit. Dit enkel indien vooraf een bijdrage is betaald aan dit fonds.
Als er ergens ter wereld een calamiteit dreigt, bijvoorbeeld een orkaan die in de richting van een toeristische bestemming gaat, dan kan een zogenaamde dekkingsbeperking worden ingesteld. De garantie van het Calamiteitenfonds wordt dan ingetrokken. U kunt dan uw reis vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. De reisorganisator betaalt in dat geval uw geld terug. Je kan alleen aanspraak maken op de genoemde regelingen als je geboekt hebt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Voor meer informatie kijk op: http://www.calamiteitenfonds.nl/
Het afbreken van je reis of het annuleren van je reis valt over het algemeen niet onder de dekking van je reis of annuleringsverzekering. Het kan echter wel zo zijn dat de verzekeringsmaatschappij in dit soort situaties uit coulance overweging toch een vergoeding geeft. Het is dus altijd raadzaam om contact op te nemen met je verzekeraar of tussenpersoon indien je in zo'n situatie terecht komt.