Kennisbank
Deze kennisbank bevat artikelen over specifieke deel-onderwerpen, met betrekking tot internationale verzekeringen, vertrek uit Nederland en langdurig verblijf in het buitenland.
Uitgelichte artikelen
-
Uitschrijven BRP - FAQ
Wat zijn de gevolgen van uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP) in verband met vertrek naar het buitenland. Wanneer moet u zich uitschrijven? Wat zijn gevolgen voor de AOW, de belastingdienst en de zorgverzekering? Wat is het RNI?
-
Medisch acceptatieproces
Wij bieden u een toelichting op het medisch acceptatie proces bij aanvraag van een ziektekostenverzekering, over het hoe en waarom van uitsluitingen en clausules, en wat u hier eventueel aan kunt doen.
-
10 tips over ziektekostenverzekeringen
Het kiezen van een expatverzekering vraagt om meer aandacht dan het kiezen van een Nederlandse basiszorgverzekering of de Belgische mutualiteit. De voorwaarden, dekkingen en premies van particuliere ziektekostenverzekeringen verschillen sterk. Zo zijn de voorwaarden strenger, gelden er meer wachttijden en zijn bepaalde behandelingen niet gedekt. Daarom geven we je 10 tips voor het kiezen van een expatverzekering.
-
Zwanger in het buitenland
Dekkingen en vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in het buitenland, en ook het meeverzekeren van een pasgeboren kindje, zijn bij internationale verzekeringen anders geregeld dan in Nederland en België. Heeft u een kinderwens? Bereid u goed voor!
-
Inpatient en Outpatient kosten
Inpatient en Outpatient kosten zijn veel gebruikte termen bij Internationale ziektekostenverzekeringen. In dit artikel vindt u een uitleg en een toelichting over het gebruik van deze termen.
-
Wat kost een expatverzekering?
Eén van de eerste vragen die wij vaak krijgen is: Wat kost een expatverzekering? Een logische vraag, maar deze is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. De kosten hangen van veel factoren af (oa leeftijd, woonland, gezondheid, looptijd) en persoonlijke voorkeuren (oa dekkingsniveau, eigen risico). Op deze pagina geven wij u inzicht in de kosten.
-
Het aanvraagproces van een internationale ziektekostenverzekering
Het aanvragen van een expatverzekering vereist een medisch acceptatieproces, waarbij de verzekeraar op basis van een gezondheidsverklaring het risico beoordeelt. Dit proces kan variëren in duur, afhankelijk van de volledigheid van de informatie en de werkdruk bij de verzekeraar. Een tijdige aanvraag voorkomt onverzekerd vertrek en geeft ruimte om eventuele uitsluitingen of alternatieven te overwegen.
Zoeken in kennisbank
Alle artikelen
-
Vrijwillige verzekering AOW
U kan bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) een vrijwillige verzekering afsluiten om de opbouw van uw AOW in Nederland voort te zetten nadat u Nederland heeft verlaten.
-
Vrijwillige verzekering Anw
U kan bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) een vrijwillige verzekering afsluiten om de dekking voor de Anw in Nederland voort te zetten nadat u Nederland heeft verlaten.
-
Vrijwillige verzekering Ziektewet
Het afsluiten van een vrijwillige ZW-verzekering is maar in een beperkt aantal situaties mogelijk. Voorwaarde hierbij is dat u direct voorafgaand in Nederland verplicht verzekerd bent geweest.
-
Vrijwillige verzekering Werkloosheid
Indien u in loondienst werkt, biedt het UWV de mogelijkheid om uzelf vrijwillig te verzekeren voor werkloosheid. Dit is echter maar in een beperkt aantal situaties mogelijk.
-
Pensioen - Uitkeringsfase
Wordt de Nederlandse AOW uitbetaald als ik permanent in het buitenland woon? Wordt mijn Nederlandse pensioen uitbetaald als ik permanent in het buitenland woon? Waar betaal ik belasting over mijn pensioen?
-
Pensioen - Opbouwfase
Kan ik mijn huidige Nederlandse pensioenvoorziening voortzetten terwijl ik in het buitenland werk? Wat zijn de gevolgen voor mijn Nederlandse pensioenvoorziening als ik een aantal jaren in het buitenland verblijf? Wat doe ik met mijn buitenlandse pensioenvoorziening als ik weer terugkom naar Nederland?
-
Verdragslanden ziektekosten
Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de vergoeding van ziektekosten. Daardoor kunt u in die landen aanspraak maken op zorg tijdens een tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld vakantie), maar soms ook als u er woont. Denk daarbij aan gepensioneerden (AOW), uitkeringsgrechtigden (WAO / WIA) en detachering (werkzaam voor een Nederlands bedrijf en uitgezonden).
-
Ziektewet (ZW)
De Ziektewet is er voor alle werknemers in Nederland die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. Dit betekent dat alleen werknemers in aanmerking kunnen komen voor een uitkering. In principe bent u niet meer verzekerd voor de ZW na vertrek uit Nederland.
-
Sociale Verzekerings Bank
De SVB regelt zaken zoals de AOW (Algemene Ouderdoms Wet) en de ANW (Algemene Nabestaanden Wet). Bij uitschrijving bij de gemeente stopt de opbouw AOW en vervalt het recht op de ANW.
-
UWV
Het UWV biedt, indien u in loondienst werkt, de mogelijkheid tot vrijwillig bijverzekeren voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Dit is echter beperkt mogelijk.
-
Nabestaandenuitkering (Anw)
De Anw geeft recht op een nabestaandenuitkering, bij overlijden van de verzekerde (mits deze natuurlijk verzekerd was). Niet verzekerd zijn op het moment van overlijden betekent dus geen uitkering voor de nabestaanden. Informeer ook naar de wetgeving in het nieuwe woonland.
-
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
De WIA, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, bevat de regels rondom de uitkering indien u (deels) arbeidsongeschikt raakt. In principe bent u niet meer verzekerd voor de WIA na vertrek uit Nederland. Lees verder voor over de uitzonderingen op dit principe.
-
Algemene Ouderdoms Wet (AOW)
Pensioen, AOW en ANW zijn specifiek voor in Nederland geldende voorzieningen. Vertrek naar het buitenland heeft veel gevolgen voor deze voorzieningen. Lees verder over de gevolgen voor de AOW in uw situatie.
-
Nabestaandenvoorzieningen
Waar u in Nederland (en in meer “welvarende” landen) kunt rekenen op goede sociale voorzieningen, daar bent u in het grootste deel van de wereld zelf verantwoordelijk voor dergelijke zaken. De financiële risico’s kunnen groot zijn bij langdurige ziekte en overlijden, zeker als het de kostwinner betreft.
-
Zwangerschap en bevalling in het buitenland
Dekkingen en vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in het buitenland, en ook het meeverzekeren van een pasgeboren kindje, zijn bij internationale verzekeringen anders geregeld dan in Nederland en België. Heeft u een kinderwens? Bereid u goed voor!
-
Ongevallenverzekering, ziektekostenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een ongevallenverzekering geeft éénmalige uitkering indien een verzekerde als gevolg van een ongeval blijvend invalide raakt of komt te overlijden. In dit artikel leest u hier meer over.
-
Verzekeraars en betrouwbaarheid
Lees in dit artikel meer over de belangrijkste punten om op te letten bij de beoordeling van een verzekeraar en de verzekering.
-
Hoe zit het met een brief- of postadres in Nederland?
Wanneer gebruikt u een briefadres? Hoe zit het met een postadres? Wanneer schrijf ik me in bij de Registratie niet-ingezetenen (RNI) en hoe zit het met uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)?
-
Een reisverzekering met dekking voor Corona (Covid19) en bij negatief reisadvies
De Coronacrisis heeft gevolgen voor de dekking op reguliere reisverzekeringen in Nederland. Welke verzekeringen bieden dekking voor ziektekosten in gebieden met een negatief reisadvies?
-
Digital Nomad: ingeschreven blijven bij de gemeente en KVK?
Veel van onze klanten gaan langdurig in het buitenland wonen en werken. Naast vragen over internationale verzekeringen (onze specialiteit), krijgen we ook vragen over inschrijving gemeente (BRP, RNI), KVK inschrijving, en fiscale zaken.
-
Registratie Niet-ingezetenen (RNI) - Nederlanders in het Buitenland
U verblijft langdurig in het buitenland. Om deze reden moet u zich uitschrijven bij de BasisRegistratie Personen (BRP), ook wel "uitschrijven bij de gemeente" genoemd. Hoe kunnen instanties u dan bereiken?
-
Start juist nu de voorbereidingen op een vertrek naar het buitenland
Op dit moment is reizen is nauwelijks mogelijk en veel vliegtuigen staan aan de grond. Vertrekken naar het buitenland is nu dus nog erg lastig. Desondanks is het nu wel een goede periode om een aantal zaken voor te bereiden voor uw gewenste vertrek naar het buitenland als expat of emigrant.
-
Het eigen risico en internationale ziektekostenverzekeringen: Voorkom ongewenste verrassingen
In Nederland zijn we gewend aan een aantal specifieke kenmerken van het eigen risico op de basiszorgverzekering. Bij particuliere en internationale ziektekostenverzekeringen gelden er andere regels, dit leidt tot soms ongewenste verrassingen. Op deze pagina vindt u een uitleg over eigen risico, co-payment en out of the pocket.
-
Woning en inboedel in Nederland verzekeren
Nederlanders woonachtig in het buitenland met een eigen huis in Nederland hebben vaak een probleem met het verzekeren van het risico van het bezit van een eigen huis. In dit artikel de antwoorden op veelgestelde vragen hierover.